0800330741

Чи вигідно інвестувати у дорогоцінні метали?

Дорогоцінні метали

Ще з найдавніших часів люди вважали, що золото це символ багатства, тому золото та срібло завжди були в ціні. Багато хто купував золоті монети, зливки і закопував їх у землю. Часи змінилися, але вкладення своїх заощаджень у дорогоцінні метали та каміння досі вважається надійним варіантом збереження та примноження капіталу. Під час кризи та інфляцій населення активно купує дорогоцінні метали, бо вартість їх не знеціниться та ризик втратити вкладені гроші практично не існує.

Чому дорогоцінні метали користуються попитом?

У природі існує маса корисних копалин, але дорогоцінні метали, які мають найбільший попит і популярність - це золото, срібло, паладій і платина. Їх називають «шляхетними» за хімічну стійкість, і навіть зовнішній вигляд. Самостійно їх добувати це дуже дорого, трудомістко та затратно. Дешевше та простіше буде придбати готові ювелірні вироби чи зливки.

Золото може зберігатися століттями, воно не іржавіє, не псується, тому має таку цінність. Найчастіше золото використовують із виробництва ювелірних виробів, менше його використовують у промисловості. Золото купують світові банки, щоб поповнити золоті резерви країни.

Зі срібла та платини також роблять ювелірні вироби, також срібло використовують у медицині, хімії, військовій промисловості та ін. Срібло стоїть на другому місці після золота і дуже доступне за ціною. Платина і паладій набули свого поширення останні сто років і не такі затребувані, як золото та срібло. Вони більше використовуються в промисловості, тому на їхню ціну впливають обсяг видобутку та фактори, що не належать до фінансового ринку.

Ви можете вкласти гроші у будь-які дорогоцінні метали. Для цього зверніться в банк і придбайте там зливок золота, наприклад, але вам доведеться сплатити податок 20% та певну суму за зберігання зливка в осередку банку. Є ще один мінус: продати золотий зливок ви зможете лише банку, ювелірам чи ломбарду. Можна також придбати золоті монети, за них платити не потрібно. Але монети потрібно правильно і добре доглядати, щоб метал не окислився, тому що потім ви не зможете їх вигідно продати.

Як розбагатіти на вкладах у цінні метали?

Якщо ви зробите інвестиції в дорогоцінні метали на тривалий термін (не менше 15 років), ваші заощадження збережуться і примножаться, але якщо ваші вкладення будуть меншими за рік, це не принесе вам дохід, навіть навпаки. Передбачити реальний дохід від вкладень у дорогоцінні метали дуже складно, адже їхня вартість змінюється практично щодня. Фінансові аналітики не рекомендують вкладати всі свої заощадження в золото та срібло, вкладайте не більше 10%. Ви повинні визначитися, що ви хочете: швидко заробити чи зберегти свої гроші. Якщо ви зібралися купувати дорогоцінні метали та готові вкласти невелику суму, вам підійде дешевий метал. Срібло коштує набагато дешевше за золото, тому його ви можете взяти в кілька разів більше.

У банку ви можете придбати зливки різного розміру. Так ви отримаєте метал у чистому вигляді, який буде цінним за всіх часів, і ви платите за сам метал, а не за його обробку. У банку ви можете придбати зливки вагою 1 грам, золото, срібло – 50 грам, платину та паладій – 5 грам. Купуючи золоту або срібну монету, ви можете вибрати монету будь-якої відповідної вартості. Монети легкі, їх можна зберігати вдома, а не в осередку банку. В цілому, кожен інвестор-початківець може підібрати для себе більш вигідний і підходящий варіант.