0800330741

Де можна обміняти валюту?

Обмін валют Львів

Кожна держава має свою валюту, свій грошовий знак. В Україні це гривня. Чимало українців тримають свої заощадження в іноземній валюті, це пов'язано з інфляцією та нестабільністю економіки. Найпопулярнішими в нашій країні є долар та євро. Багато громадян вважають за краще тримати частину своїх накопичень у гривнях, а частину в доларах та євро. Перед поїздкою на відпочинок або великою покупкою часто постає питання: де швидко та вигідно обміняти валюту. Існують кілька варіантів обміну: банки, обмінники та інтернет. Валюта буває готівкова, безготівкова та електронна, останнім часом дуже популярною стає віртуальна грошова одиниця – криптовалюта.

Обмін валют робіть тільки в банках, тому що там ризик отримати фальшиву купюру дорівнює нулю. Не вдавайтеся до послуг "міняйл", особливо в аеропортах чи вокзалах. Краще здати валюту у відділенні банку трохи нижче або купити за курсом трохи вище, ніж потім придбати фальшиву банкноту. У банку вас ніхто не обдурить, вам не підсунуть фальшивих грошей. Слід пам'ятати, що міняти валюту на чорному ринку не лише небезпечно, а й протизаконно. У банках є спеціальні термінали та банкомати для обміну валюти, але поки вони не набули широкого застосування, хоча принцип роботи у них дуже простий: потрібно в одне вікно покласти гроші для обміну, а в іншому забрати потрібну валюту. У касі банку ви можете переказати гроші з однієї валюти в іншу. Для цього в касі спочатку необхідно змінити існуючу валюту на гривню, а потім гривні змінити на необхідну валюту.

Де можна обміняти гроші, крім банків?

У банках та обмінниках на табличках вказують дві позначки. Перша – це курс купівлі валюти, друга – курс продажу. Зазвичай банки купують валюти за меншим курсом, а продають за більшим, ця різниця є прибутком банку. Обмінники - це спеціальні встановлені точки, у яких можна купити чи продати валюту, вони мають ліцензію. Але в обмінників існує проблема – це невідповідність курсів із банківським курсом. До таких пунктів обміну існують певні вимоги: на стенді має розміщуватись повна інформація (наявність ліцензії, актуальний курс валют, перелік усіх операцій).

Змінити валюту можна в інтернеті. Кількість таких інтернет-обмінників величезна, і вони працюють з усіма видами валют. Вони пропонують вигідний курс, але за свої послуги беруть комісію, а також відсоток, який їм платить безпосередньо клієнт. Але в інтернеті ви можете потрапити на шахраїв, які створюють спеціальні сайти, приваблюють клієнтів хорошим курсом, а після переказу їм на рахунок, просто зникають.

При обміні валюти ви повинні дотримуватись певної техніки безпеки, яка складається з наступних рекомендацій:

  • спочатку необхідно вибрати собі відповідний курс обміну;
  • ви повинні знати суму, яку ви отримаєте після обміну;
  • після отримання суми, ви повинні її обов'язково перерахувати, вона має співпадати із розрахунковою сумою.

Жоден банк на Україні не працює з іноземними монетами, тому що їх обмін просто невигідний, проте не поспішайте їх позбутися, а просто прибережіть для чергової поїздки за кордон, де вам можуть знадобитися дрібні розмінні монети.