0800330741

Рівень української економіки

Стан української економіки

За майже повних 30 років своєї незалежності Україна ніколи не була світовим гігантом в плані рівня економіки. Даний показник завжди залежить від низки багатьох факторів, які суттєво впливають на рівень життя в Україні в цілому. Якщо розглядати економіку України в розрізі років, то варто відзначити, що найстабільнішим роком за всі роки існування став 2002 рік, коли рівень інфляції в країні був менше 1%. Варто уважніше розглянути, з яких причин Україна поки не вийшла на високий світовий рівень.

Причини низької економіки

Існує відразу кілька етапів, які вплинули на нестабільні економічні показники:

  1. Розвал Радянської Союзу. Коли Україна здобула незалежність в 1991 році, то стара банківська система була повністю зруйнована і довелося будувати нову. Даний процес сам по собі не швидкий, тому виникла перша криза з якої Україна вийшла тільки в 1996 році. У перший час була введена перша українська валюта - купони. Це той період всі українці були мільйонерами за рахунок того, що інфляція становила кілька тисяч відсотків. Багатьом підприємствам не вистачало готівки, щоб усім співробітникам видати зарплату, тому багато хто одержував продукцію власного виробництва. Стабільність почала з'являтися тільки в 1996 році, коли Національний банк України затвердив в якості національної валюти гривню. Перші 10 років в країні спостерігалося в економічному плані затишшя і інфляція знаходилася на контрольованому рівні. Варто зауважити, що на початку нульових рівень життя українців зріс у кілька разів і на українському ринку з'явилися імпортні товари, які міг дозволить середньостатистичний житель країни.
  2. Світова криза 2008 року. Економічний криза 2008 року вдарила абсолютно по всіх країнах і зачепила вона Україну. Буквально на пару тижнів курс американського долара виріс в 2 рази. Багато українців втратили велику кількість заощаджень в національній валюті за рахунок чого різко знизилася довіра до української гривні. Однак Україна швидка змогла вийти з кризового стану, тим самим стабілізувати курс національної валюти.
  3. Революція 2014 року. Після того, як почалася політична нестабільна ситуація на Донбасі, курс української валюти почав стрімко падати. Падіння тривало протягом 5 років, після чого вдалося стабілізувати гривню. Падіння гривні обумовлено тим, що більшість іноземних інвесторів почали масово забирати свої гроші і тільки в останні роки, інвесторів пощастило залучати в Україну.
  4. Пандемія коронавірусу. Коли в 2020 році весь світ накрила пандемія коронавіруса, то як українські, так і іноземні підприємства почали масово закриватися через те, що просто не змогли пережити локдаун. Ситуація почала стабілізуватися тільки в кінці року, коли Україна почала послаблювати карантин.

Дані етапи в історії Незалежної України несприятливо впливало на економіку нашої країни. Однак, поліпшення ситуації української економіки поки не передбачається, як стверджують фінансові експерти.