• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Що приховують вуличні міняйли при обміні валют?

Шахраї підстерігають своїх жертв в будь-якій сфері, включаючи обмін валют і від цього, на жаль, ніхто не застрахований. Багато людей вважають за краще міняти валюту не в банках або надійних обмінних пунктах, а прямо на вулиці у міняйл, на свій страх і ризик. Це пояснюється різними причинами:

  • знайти достатню кількість доларів або євро в банках проблематично, а офіційна покупка часто обмежується еквівалентом 3000 грн в день;
  • на чорному ринку продати $ можна на кілька гривень дорожче. У банках з кожної операції стягується пенсійний збір, тому з кожної 1000 доларів можна відчути істотну комісію 400 грн;
  • різні компанії (магазини, забудовники, туроператори та ін.) встановлюють на свої послуги гривневі розрахунки за високим курсом. Щоб уникнути переплат, люди звертаються до неофіційних міняйл і продають долари дорожче.

За статистикою більше 40% українців хоч раз проводили обмінні операції у вуличних міняйлів і ще 6% хотіли б до них звернутися. Чого варто побоюватися і як себе можна захистити? Розглянемо далі.

Найпоширеніші схеми обману міняйл

Чорний ринок валют

Найчастіше шахраї вручають клієнту фальшиві долари або євро, рідше - фальшиві гривні. У вуличних умовах визначити справжність купюр без певних навичок і спецобладнання практично нереально. Також вони застосовують ряд інших схем обману:

  1. Так звана «ломка». Аферист складає купюри таким чином, що можна одну банкноту порахувати 2 рази, таким чином можна нарахувати значно більше грошей, ніж є насправді.
  2. Робота шахраїв в парі. Нерідко один з них виконує роль міняйли, а другий - нібито міліціонер, побачивши якого операції доводиться проводити в поспіху.
  3. Спритність рук. Досвідчений аферист здатний поодинці обдурити клієнта, використовуючи спритність рук. Для цього він може дати не всі купюри, підсунути своїй жертві "ляльку" (пачку паперу, перемішаної з справжніми купюрами) або взяти справжні долари і повернути фальшиві.

Найчастіше міняйли промишляють біля обмінних пунктів, вокзалів, в підземних переходах. Психологічно вони легко обчислюють свою жертву і пропонують їй привабливі пропозиції з обміну валют. Пік їхньої діяльності, як правило, збігається з періодом літніх відпусток, особливо в курортних містах, свят і вихідних днів, коли банки не працюють.

Як не стати жертвою шахрайства?

Вуличні міняйли

Близько 90% вуличних міняйл - шахраї. Щоб убезпечити себе від їх махінацій, дотримуйтесь наступних правил:

  • не розмінюйте нікому гроші на вулиці;
  • ретельно перераховуйте купюри при обміні в присутності міняйли;
  • якщо ви помітили купюру сумнівної якості, то відразу звертайтеся в поліцію;
  • якщо вам наполегливо намагаються збути підроблені гроші, запам'ятайте зовнішність і прикмети збувальників, щоб описати його правоохоронним органам;
  • міняйте гроші у перевірених людей;
  • якщо є можливість, не міняйте валюту в темний час доби і поодинці.

А ще краще - обирайте надійні обмінні пункти. Наприклад, у нас в KIT Group кожна каса оснащена камерами відеоспостереження і обладнанням для перевірки справжності банкнот. Тому будь-які фінансові махінації виключені.

До того ж, ми гарантуємо швидкий, комфортний і безпечний обмін валют на будь-яку суму, яку можна заздалегідь забронювати по оптовому курсу на нашому сайті.

Будьте уважні - і не потрапляйте на вудку до шахраїв!